dinsdag 10 mei 2011

Culturele woensdag blok 4 (27-04-2011)

Vandaag zijn we een aantal bijzondere kunst-projecten in Flevoland gaan bekijken, gerelateerd aan ons thema maat en schaal. In Flevoland zijn diverse kunstenaars en architect uitgenodigd een ‘paviljoen’ te ontwerpen / bouwen in relatie tot het uitgestrekte ‘nieuwe’ landschap. We zijn met de bus gegaan omdat de verschillende Land Art projecten ver uitelkaar liggen in een gebied van bijna 1.500 vierkante kilometer, en we anders tijd te kort zouden hebben als we met het openbaar vervoer hadden gemoeten.

Marinus Boezem - ‘De Groene Kathedraal’

Het kunstwerk van Marinus Boezem bestaat uit een negatieve en positieve plattegrond van de kathedraal van Reims. Van 178 Italiaanse populieren en betonnen paden suggereerde hij de vorm van een kathedraal. Boezem gebruikte hiervoor de plattegrond van de Notre Dame van Reims. Het is interessant dat de negatieve kathedraal veel groter leek dan de positieve kathedraal.




































Na dit project was de accu van mijn camera helaas leeg!

Robert Morris - ‘Observatorium’

Het 'Observatorium' is bedoeld om de mens de ritmes van dag en nacht en de wisseling van vier jaargetijden bewust te laten meemaken. Het Observatorium is klok, kalender en tempel tegelijk. Ik vond vooral de gang waardoor je binnenkwam boeiend, doordat het een driehoek was leek het of de wanden op je drukten. Bovendien zie je niet vaak een driehoekige tunnel. Ik vond het ook leuk hoe het in de ronde ruimte werkt met geluid. In het midden hoor je jezelf heel goed praten. Wanneer je beiden aan de andere kant van de cirkel staat en je praat richting de muur, kun je elkaar horen (leuk om eens te testen).

Piet Slegers - ‘Aardzee’

Het is op het eerste gezicht niet een heel bijzonder park, maar de golvende heuvels en krommende route maken het landschap erg ritmisch en dynamisch.

Antony Gormley - ‘Exposure’

Dit bijzondere Land Art project stelt een hurkende man voor die vanaf de Strekdam in Lelystad over het Markermeer uitkijkt. De hoogspanningsmasten die als zenuwstelsel in Flevoland liggen, vormden de inspiratiebron voor Exposure. Van veraf is Exposure te herkennen als een man. Hoe dichter je bij het werk komt, hoe indrukwekkender de stalen balken zich vormen tot een spinnenweb van ijzer. Dit werkt natuurlijk heel vervreemdend voor je gevoel voor maat en schaal.

Richard Serra - ‘Sea Level’

Dit land-art werk is ontstaan doordat Richard Serra gefascineerd was door het feit dat Zeewolde onder de zeebodem ligt. De betonnen muur stelt de zeebodem voor en door langs de muur te lopen kan je weer boven de zeebodem uitkomen.

Daniel Libeskind - ‘Polderland Garden of Love and Fire’

De beschrijving die Annet gaf van het werk vond ik heel moeilijk te volgen. Het zou moeten gaan om een meditatief doolhof. Ik heb geprobeerd de ruimtes en het licht te ervaren, maar doordat alle studenten erin liepen viel er weinig te mediteren. Het werk zag er met zijn lijnen en vormen erg spannend uit maar de diepere laag vond ik heel moeilijk te snappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten