woensdag 24 november 2010

De elfde Culturele Woensdag! (24-11-2010)

Vandaag gingen we naar de VIBA expo in de Gruyterfabriek in 's-Hertogenbosch, deze keer had ik geluk want ik kon op de fiets. Daar kregen bij binnenkomst een kopje koffie of thee, en daarna een inleiding en een lezing over duurzaam bouwen en innovatief groen + wanneer is dienst of product nu duurzaam?
Daarna kregen we een rondleiding over een duurzame wijk, isolatiemateriaal, straling, leefklimaat, enzovoort. Dat vond ik wel erg interessant! Ook hadden ze nog een opdracht voor ons bedacht zodat wij onze ideeën over bijvoorbeeld een duurzame wijk aan hun konden vertellen. Daarvan vond ik erg leuk dat zij echt naar ons luisterden, onze ideeën hebben verzameld en daar echt iets mee willen doen! Ook vond ik het enthousiastme van de mensen daar heel leuk, ze hadden overal HKU-Utrecht aangegeven, mensen uitgenodigd om ons meer over het onderwerp te vertellen, ze vertelden zelf met passie over de dingen die zij zelf deden en ze waren erg geïnteresseerd in onze ideeën.





















Ik zat samen met Babs, Roxanne, Francine, Laura en een Australisch meisje waarvan we haar naam niet weten in het groepje. Wij hebben gekozen voor de vraag om iets te bedenken voor het park van de nieuwe duurzame wijk. Wij wilden het park geheel zelfvoorzienend maken. In het midden van het park wilden wij een centrale ontmoetingsplek maken, waar een soort van multifunctionele moderne boom staat. Deze bestaat uit verschillende 'bladeren' die het regenwater opvangen, en dat drupt van het ene naar het andere blad in de stam van de boom. In de stam zit een kleine waterzuiveringsinstallatie die het regenwater omzet in drinkwater, en onderaan de boom is dan een kraantje voor drinkwater. Je kunt onder de boom schuilen voor de regen maar ook voor de zon. Daar is een centraal punt waar dingen kunnen worden georganiseerd, waar mensen lekker kunnen gaan zitten of iets afspreken. Ook hebben we bedacht dat we de energie van kinderen en volwassenen om kunnen zetten in energie voor bijvoorbeeld de verlichting. De kinderen kunnen energie opwekken door bijvoorbeeld te schommelen of andere activiteiten te doen in de speeltuin. Het zou leuk zijn als ze dan ook een lampje zien branden door de energie die zij verwekken, zodat ze direct zien wat voor effect het heeft. De volwassenen zouden eventueel energie op kunnen wekken door gebruik te maken van fitnesapparaten in het park. Ook hadden we bedacht de paden te verlichten door middel van lampen die alleen aan springen wanneer er iemand langs loopt (door beweging). Voor comfort in het park zijn er lounchstoelen van natuurlijk materiaal door middel van heuvels en kuilen worden ligstoelen gecreeërd in het gras. Ook bedachten we dat we een soort waterval/beekje konden maken dat door de stroming van het water energie opwekt. En het water met die energie weer omhoog pompt naar het beginpunt van de waterval, waardoor je een kringloop krijgt. En zo hadden we nog vele andere kleinere ideeën.

woensdag 17 november 2010

De tiende Culturele Woensdag! (17-11-2010)
















Vandaag zijn we naar Duiven geweest naar een afvalverwerkingsfabriek (energiecentrale). Daar hebben we eerst een inleidende presentatie gehad, en daarna een rondleiding. Dat was opzich wel leuk om eens te zien, ik vond vooral het zicht uit de controlekamer door het raam op de hoop afval wel indrukwekkend en de camera's van het afvalverbranden (de vlammen). Daarna hebben we nog een presentatie van de gemeente Duiven gehad, over duurzaamheid. Maar de plannen die zij hadden, kwamen op mij niet heel duurzaam over.





donderdag 11 november 2010

De negende Culturele Woensdag! (10-11-2010)

Ik was afgelopen woensdag al onderweg naar utrecht toen ik gesmsd werd dat het niet door ging en we om half 11 in lokaal 203 moesten zijn. Daar baalde ik wel van, en was benieuwd wat de vervangende opdracht zou zijn. We kregen te horen dat de mensen waar een afspraak mee was gemaakt op het laatste moment ons toch niet wilden ontvangen, en dat we in plaats daarvan films gingen kijken vandaag. Ook dat zag ik in eerste instantie niet zo zitten, omdat ik genoeg andere dingen te doen heb, en mijn tijd wel beter kon besteden.

Maar toen de 1e film aangezet werd, veranderde mijn mening wel. 'Earth' vond ik een hele mooie film. Daarna hebben we nog 2 andere films deels gekeken, waarin je 'onze wereld' kon zien: fabrieken, supermarkten, vervuiling... Als je eerst al die mooie natuur ziet en dan naar 'onze wereld' kijkt, die ooit ook zo mooi was. Overal gebouwen, alles is vol gebouwd en vervuild, echt gruwelijk zonde. En we kunnen ook niet meer zonder al die dingen (consumptiemaatschappij). Het lijkt een totaal andere werkelijkheid! Alles om ons heen is bijna onnatuurlijk. We vernietigen het landschap/de natuur en daarmee onszelf.





Ook vond ik het bizar om te zien dat mensen ons afval uit elkaar halen en hergebruiken, daar zijn ze hun hele leven mee bezig en krijgen allerlei giftige stoffen binnen. Ook worden er verschrikkelijk veel producten weggegoid die nog goed zijn. Ook is het niet te geloven dat producten eruit gesorteerd worden omdat ze krom of niet mooi genoeg zijn voor in de supermarkt. De nieuwe generaties weten niet eens waar hun eten werkelijk vandaan komt (nog vóór het in de supermarkt ligt). Er zijn mensen die het voedsel niet kunnen betalen en aan de andere kant wordt het gewoon weggegooid.

Na al die films hebben we onze positie bepaald in de duurzaamheid. Ik ben terecht gekomen bij een klein groepje in het midden. Dat komt omdat eigenlijk alles belangrijk is! Je schiet er weinig mee op om 1 aspect op te lossen, dan gaat het nog steeds door in de andere aspecten. Alles moet aangepakt worden.

zondag 7 november 2010

De achtste Culturele Woensdag! (03-11-2010)















(Anneroos, Lieke, ik, Tessa en Kim)

Afgelopen woensdag gingen we naar Heerenveen, Friesland. Daar moesten we om 12 uur zijn, en dat betekende voor mij 8.54 uur met de trein vanuit Rosmalen --> Den Bosch --> Utrecht --> Heerenveen!
Onderweg was de opdracht:
Fotografeer onderweg de snelheid en traagheid in cultuur en natuur; Begin je fotosessie zodra je je huis verlaat. Ik snapte niet precies wat daarmee bedoeld werd, maar dit is mijn oplossing:

Snelheid in cultuur













Traagheid in cultuur












Snelheid in natuur

















Traagheid in natuur














Om 12 uur verzamelden we in het Museum Belvédère. Het museum toont twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland in directe relatie tot beeldende kunst uit Nederland en Vlaanderen. Het accent ligt op schilderkunst die relaties aangaan met de omliggende landschappelijke sfeer.

De ramen ter hoogte van je enkels in het museum, hebben een prachtig uitzicht.













Dingen die mij opvielen, leuk, bijzonder of mooi vond in het Museum:



















































Daarna gingen we in groepjes van 4 wandelen naar de Eco-kathedraal. Tijdens de wandeling moesten we een half uur stil zijn en nadenken over de snelheid en traagheid in cultuur en natuur. Het was best wel lastig om een half uur niks te zeggen. Ik ben echt een denker/dromer, normaal gesproken kan ik wel een half uur ergens over nadenken, maar het is vele malen moeilijker wanneer iemand anders zegt dat je ergens een half uur over na moet denken en iemand anders aangeeft waarover dat moet zijn. En dat je met een gezellige groep mensen bent maakt het ook een stuk moeilijker.
Aangekomen bij de Eco-kathedraal mochten we daar even rondkijken. Ik moet zeggen dat ik iets heel anders verwacht had, bij een kathedraal denk ik wel aan iets groters en indrukwekkenders. Maar wat ik er wel heel bijzonder aan vind, is dat een man van een jaar of 70 dit helemaal in zijn eentje heeft gebouwd en daar zo'n 35 jaar mee bezig is geweest! Ook zijn er mooie foto's te maken bij de Eco-kathedraal:
































































Daarna kregen we de opdracht om in groepjes van 2 op te schrijven wat wij dachten dat het leerdoel van deze dag was. Ik deed dat samen met Mart en Babs, en dit is wat wij opgeschreven hebben:
Wij denken dat deze reis gemaakt wordt om je te laten na denken over natuur en cultuur. Door de reis naar Heerenveen toe zie je veel cultuur, ook zie je tijdens de reis de natuur veranderen. Het museum gaf een mooi voorbeeld van hoe de cultuur(museum) op kan gaan in de natuur, dat het gebouw zo ontworpen is en zulke materialen gebruikt zijn dat het heel mooi in de omgeving en dus natuur past. Door de wandeling wordt je een met de natuur en ben je heel erg met de natuur bezig. Ook moest je tijdens de wandeling nadenken over de snelheid en traagheid in cultuur en natuur. Aan het eind van die wandeling zie je de echokathedraal, het perfecte voorbeeld van cultuur en natuur die samenkomen. De (gebruikte) stenen zijn de cultuur die op een hele mooie bepaalde wijze in de natuur zijn geplaatst. Ook de traagheid van de natuur wordt hier duidelijk, want die man is hier 35 jaar mee bezig geweest. In die tijd heeft hij bewust zijn bouwwerk laag voor laag laten begroeien.