Om te beginnen hebben we allemaal een week lang afval verzameld, die we gister mee naar school moesten nemen. We verzamelden gisteren in de collegezaal (203), daar kregen we een inleiding op het begrip: duurzaamheid. Daarna werden we ingedeeld in groepjes van 3 en moesten we een aantal vragen beantwoorden, op een A3tje schrijven en ophangen aan de muur. De vragen waren:
Met betrekking tot duurzaamheid:
Wat is onzin? Mc Donalds maakt reclame over duurzaamheid, Shell V-power Diesel, het meerendeel van de keurmerken hebben geen betekenis meer.
Wat is interessant? Zonnepanelen Lowlands, LED-verlichting, auto's op waterstof/accu's, magneettrein Japan.
Wat kun je bijdragen als ontwerper? Materialen uit de omgeving, natuurlijke materialen gebruiken, weten waar je producten vandaan komen.
Daarna gingen we aan de slag met ons eigen afval. De opdracht was orden je afval zodat je opvallende dingen extra accentueert en duidelijk wordt dat dit jouw afval is. Orden dus op verschillende manieren! Ik heb geordend op kleur, volume, genot, tijd, en materiaal (niet op foto).
Geordend op kleur!
Geordend op volume!
Geordend van lekker naar minder lekker!
Geordend van 's ochtends naar 's avonds!
Dit is om te laten zien hoe schadelijk afval is.
Voor de 2e opdracht hebben we al het afval verzameld en op een hoop gegooid! Wij waren daar de hele tijd in het lokaal aanwezig, en we zagen de berg groeien tot:
Daarna kregen we de opdracht om uit al het afval een bepaald thema te zoeken met een groep mensen. Zoals: een bepaalde kleur, al het doorzichtige pastic, alle duurzame/gezonde/natuurlijke producten, en wij gingen alle Italiaanse producten zoeken. Toen Wim uit was gesproken, dook iedereen in het afval!
Aanvallen!
Verzameling Italia!
Met het gevonden afval moesten we het thema uitbeelden waarnaar je had gezocht. We hadden ideeen als: pizza maken, italie maken, vlag maken, enz. Uit eindelijk hebben we een combinatie gemaakt van Italie en de vlag. Daarvoor hebben we van ons afval alle groene, witte en rode stukjes uitgezocht en uitgeknipt. De dikkere producten zoals blikken soep/saus en flessen wijn/saus hebben we gebruikt als bergen (op de plekken waar in Italie de bergen te vinden zijn).
Eindresultaat!
donderdag 28 oktober 2010
woensdag 13 oktober 2010
De zesde culturele woensdag! (13-10-2010)
De laatste culturele woensdag van dit blog alweer! Vandaag was de opdracht om een woord uit te beelden, 1x op school en 1x op een aangewezen plek in Utrecht. Ik en mijn groepje kregen het woord: mogelijkheid! In het begin hadden we eigenlijk weinig idee van wat nou precies de bedoeling was. Dus zijn we gaan brainstormen: kiezen, opties, toekomst, dilemma, vrijheid, onbegrensd... enzovoort. Toen zijn we na gaan denken hoe we dit uit kunnen beelden. Ons idee was om verschillende wegen in beeld te brengen die je kunt kiezen (mogelijke richtingen). Dit hebben we voorgelegd aan Rob en toen zijn we aan de slag gegaan. Dit hebben we eerst op school gedaan:
Daarna zijn we mogelijkheden gaan zoeken bij de Leidsche Rijn:
Mogelijke richtingen om te fietsen
Mogelijke richtingen/plaatsen om naartoe te rijden.
Mogelijkheden om te parkeren.
Mogelijke richtingen/plaatsen om naartoe te rijden.
Ik vond het heel leuk om te zien wat andere groepjes gedaan hebben. Doordat de opdracht nogal onduidelijk was, heeft ieder groepje het op zijn eigen manier geïnterpreteerd en uitgevoerd. Daardoor ontstonden er totaal andere oplossingen!
Daarna zijn we mogelijkheden gaan zoeken bij de Leidsche Rijn:
Mogelijke richtingen om te fietsen
Mogelijke richtingen/plaatsen om naartoe te rijden.
Mogelijkheden om te parkeren.
Mogelijke richtingen/plaatsen om naartoe te rijden.
Ik vond het heel leuk om te zien wat andere groepjes gedaan hebben. Doordat de opdracht nogal onduidelijk was, heeft ieder groepje het op zijn eigen manier geïnterpreteerd en uitgevoerd. Daardoor ontstonden er totaal andere oplossingen!
woensdag 6 oktober 2010
De vijfde culturele woensdag! (6-10-2010)
Beeld Hal Werk
1a. Wat is het tentoonstellingsconcept van Beeldhalwerk en hoe ervaar je dit.
De kunstenaars zijn niet gebonden aan een medium, een materiaal of een manier, wat deze werken met elkaar verbindt is de plaats die zij innemen. Het bezet de plaats en gebruikt het materiaal ruimtelijk. Het is leuk dat de werken vlak bij elkaar hangen, liggen of staan en dat je er echt tussendoor moet lopen.
1b. Zou je het zelf ook zo doen?
Het is wel leuk omdat je zo de kunstwerken van heel dicht bij ervaart. Je bent er bijna onderdeel van. Maar ik zou het zelf denk ik niet zo doen. Ik zou het denk ik iets ordelijker inrichten en in een minder duidelijke ruimte, omdat zo de omgeving de aandacht van het kunstwerk wegneemt.
De Nieuwe Kerk
2a. Hoe ervaar je ruimtelijkheid van het werk van Krijn de Koning?
Het is leuk dat je daadwerkelijk in het werk kunt en dat alle muren een andere felle kleur hebben. Het zijn allemaal verschillende kamertjes waar je van boven in kunt kijken en verschillende afgebakende ruimtes ziet. Door de raampjes en deuren binnen ontstaan leuke doorkijkjes.
2b. Hoe ervaar je nu de kerk, nu je op 5 m hoogte kunt lopen?
Op deze hoogte ervaar je de kerk op een hele andere manier omdat je andere perspectieven krijgt, die je normaal niet ziet. De ramen (glas in lood) komen op ooghoogte, het plafond komt dichterbij en de preekstoel (kansel) zie je op gelijke hoogte en van dichtbij evenals het orgel.
2c. Hoe ervaar je de kerk erna als je weer beneden staat?
Als je weer beneden bent lijkt het of de kerk gesloten hoort te zijn. Hij staat helemaal in de stijgers, het lijkt of hij verbouwd/gerestaureerd wordt.
Het Stedelijk Museum
3a. Hoe verhoud de nieuwe ingang zich met het oude Stedelijke Museum?
De verhouding van oud en nieuw is wel duidelijk zichtbaar. Maar het verschil wordt kleiner doordat alles wit is en de ingang van glas. De rondingen van de deuren hebben ze terug laten komen op het glas waardoor het één geheel wordt.
3b. Geeft het een extra stimulans om binnen te gaan?
Het oogt heel modern en ik vind de combinatie van oud en nieuw heel mooi. En het is een hele grote, hoge ruimte dat zorgt mede oor een stimulans om naar binnen te gaan.
3c. Geeft het een extra gewicht aan de collectie?
Door de grote, hoge, witte ruimtes komt de kunst extra duidelijk naar voren en valt het extra op. Bovendien zie je ook hier vaak weer het verschil tussen het oude gebouw en de moderne kunst.
Abonneren op:
Posts (Atom)